• De Kunst van Multipassionate Ondernemen: Een Persoonlijke Reis

   

 • Multipassionate ondernemen is meerdere passies uitvoeren als ondernemer. Vaak hoor je “Doe 1 dinge en wordt daar goed in”maar dat is voor multipassionates geen optie. Je kan niet 1 ding doen. 2 zijn soms een uitdaging. Je gaat goed op afwisseling, bent flexibel en kan snel schakelen. En je hart gaat gewoon sneller kloppen van verschillende passies.

   

  Als je net zo’n ‘multipassionate’ ondernemer bent als ik, dan begrijp je de uitdagingen en de frustraties van het najagen van verschillende passies tegelijkertijd. Voor mij is het een reis geweest vol ontdekkingen, lessen en groei, waarbij ik mijn weg heb gevonden als zowel fotograaf als coach (en daarnaast organiseer ik nog open coffees en sta voor veel kleine adhoc klussen open)

  . In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en geef ik enkele waardevolle tips voor het vinden van focus en het verdelen van taken in een wereld waarin je meer dan één passie nastreeft.

  Het Pad van Multipassionate Ondernemerschap

  Mijn reis begon met een  liefde voor zowel fotografie, op dat moment werkte ik nog als maatschappelijk werker in loondienst. Wat een fijne combinatie was, enerzijds creatief in mijn eigen bedrijf, anderszijds maatschappelijk en persoonlijke diepgang vanuit loondienst. Zodra ik mijn baan opzegde miste ik dit laatste stuk al snel, vandaar dat ik de coaching erbij bent gaan doen.

  In het begin worstelde ik met het idee dat ik slechts één pad moest kiezen. Het leek alsof de wereld van ondernemerschap werd gedomineerd door het idee van specialisatie en nichevorming. Maar voor mij voelde dat beperkend. Ik wilde mijn beide passies omarmen en nog steeds. Ik word stiekem een beetje boos als iemand mij vraagt om 1 ding te kiezen.

  Het vinden van focus

  Een van de grootste uitdagingen van multipassionate ondernemerschap is het vinden van focus te midden van diverse interesses. Ik ontdekte al snel dat het cruciaal was om helderheid te creëren over mijn doelen en prioriteiten. Dit betekende dat ik moest nadenken over wat echt belangrijk voor me was en hoe ik mijn tijd en energie het beste kon inzetten. Dit icm het moederschap en dat ik maar ongeveer 3 dagen per week werk ivm de zorg voor mijn zoontje. En stiekem is dat ook wel fijn, juist dat zorgt ervoor dat ik keuzes maak en niet 80 uur werk.

  Een strategie die voor mij goed werkte, was het werken met blokken. Geen fotografie en coaching door elkaar. Idealiter is de ene werkdag een coachingsdag en de andere werkdag een fotografiedag maar soms is het bijvoorbeeld in de ochtend fotobewerking en in de middag coachen. Maar tussendoor switchen kost veel energie. Ik vind het wel heel fijn om te kijken hoe ik in mijn vel zit en of juist fotografie naar voren komt, of de coaching.

  Het verdelen van taken

  Een andere essentiële vaardigheid voor multipassionate ondernemers is het effectief verdelen van taken. Het is verleidelijk om jezelf te willen betrekken bij elk aspect van je bedrijf, maar dit kan al snel leiden tot overbelasting en uitputting. Daarom is het belangrijk om te leren delegeren en samenwerken met anderen.

  Voor mij betekende dit erkennen dat ik niet alles alleen kon doen. Ik moest leren vertrouwen op anderen en taken uit handen durven geven. Dit betekende bijvoorbeeld het inhuren van een virtuele assistent om het technische stuk op te pakken (waar ik stiekem heel slecht in ben) en samenwerken met andere professionals om zo tot de juiste resultaten te komen. en heel eerlijk, ik ben soms gewoon wat chaotisch en impulsief, dus soms is het nog een uitdaging.

 •  

  Tips voor Multipassionate Ondernemers

  Hier zijn enkele waardevolle tips die ik heb geleerd tijdens mijn reis als multipassionate ondernemer:

  1. Omarm je veelzijdigheid: Zie je diversiteit aan passies en interesses als een kracht, niet als een zwakte. Jouw unieke combinatie van vaardigheden en interesses kan je onderscheiden in de markt.

  2. Werk in blokken: Kies wanneer je waaraan werkt, je kan niet alles tegelijkertijd doen. Maar  zet je energie op de juiste manier in.

  3. Delegeer taken: Wees niet bang om taken uit handen te geven en samen te werken met anderen. Dit zal je helpen om efficiënter te werken en ruimte te creëren voor groei en creativiteit.

  4. Blijf flexibel en open voor verandering: Ondernemerschap is een dynamisch proces, en het is belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor nieuwe kansen en mogelijkheden die zich kunnen voordoen.

  Conclusie

  Multipassionate ondernemerschap is een avontuurlijke reis vol uitdagingen en beloningen. Door mijn ervaringen als fotograaf en coach heb ik geleerd dat het mogelijk is om je verschillende passies te omarmen en te integreren in een bloeiend bedrijf. Met de juiste focus, taakverdeling en een dosis vastberadenheid kun je je dromen najagen en je eigen unieke pad naar succes creëren.