Vision board maken - workshop

Van Hobby naar Werk – Suzanne Boers 

Wie ben ik?

Wellicht leuk om even kort voor te stellen, mijn naam is Suzanne en ik ben fotograaf. Daarnaast coach ik creatieve ondernemers om met hun heerlijk chaotische hoofd toch een succesvolle onderneming op te zetten. Ik fotografeeer nu zo’n jaar of 6 en eerst vooral paarden en honden maar nu voornamelijk bruiloften. Nadat ik mijn baan als maatschappelijk werker opzegde miste ik toch wel de diepgang en het anderen verder helpen. Dus besloot ik de coach te worden waarvan ik had gewilde dat ik diegene zelf was tegenkomen. Specifiek gericht op creatieve ondernemers, die je niet een smooth marketingtrucje aanleert en je dwingt te kiezen. Ik geloof in multipassionate ondernemen, en dat juist de eigenschap, het chaotische of eigenwijze, wat vaak als negatief wordt bestempelt juist een van je grootste krachten is.

My first love…

Tijdens een knutselwedstrijd won ik een wegwerpcamera. Dolgelukkig was ik! En wellicht niet zo gek dat ik daarna altijd interesse had in fotografie. Op gegeven moment kocht ik een camera en ging ik vooral op de manege fotograferen. Vooral voor de leuk, maar viaivia werd ik gevraagd en ging ik ook fotoshoots in opdrachten doen. Voor een heel klein bedrag, maar dat was oke, het paste op dat moment bij me. Die hobby werd al snel iets groter en naast paarden fotografeerde ik ook honden en gezinnen.

Ik had “gedwongen” een onderneming

Ik weet nog dat ik 5 jaar geleden bijna om het hardst riep dat ik met fotografie nooit een voltijds salaris kon verdienen. Inmiddels ruim een jaar geleden heb ik mijn loondienstbaan als maatschappelijk werker opgezegd. Dit heb ik gedaan om voltijds fotograaf te zijn (en voor mijn kindje te zorgen).
Ik was helemaal geen ondernemer, ik was fotograaf en daarom had ik een onderneming. Zo leek het nog wat he, met een KVK inschrijving. Maar dat verkopen en marketing, dat paste niet voor mij. En bovendien, vertelde ik tegen iedereen die het wilde (en soms ook niet wilde) horen, dat fotografie zwaar ondergewaardeerd wordt en hier een salaris uit halen echt maar voor een lucky few was weggelegd.En bovendien, zo talentvol ben ik ook weer niet.

Misschien lees je het al door de regels door: ik hield mijzelf en mijn onderneming klein. Ik kon het niet eens geloven!

Het was 5 jaar terug duidelijk: Mijn fotografie bedrijfje was leuk voor erbij.

Snelle skip naar nu

Inmiddels is er het een en ander veranderd in mijn leven, ik ben moeder geworden en had het minder naar mijn zin bij mijn loondienstbaan. Maar de andere grote verandering was mijn mindset: Van dat is niet mogelijk ging ik naar laat ik het gewoon eens proberen en een kans geven. Mijzelf en mijn onderneming een echte kans geven en uit het hobbysfeertje halen. Serieus aanpakken, niet de marketing doen op de manieren die ik wel eens had geleerd en die mij tegen mijn borst stuiten, meer mijzelf zijn en mijzelf durven tonen.
Ik voelde mij vaak in een hoekje gedwongen, je MOET volledig trouwfotograaf zijn en mag dan geen zakelijke shoots of honden fotograferen. Je moet je marketing op deze manier doen en als iemand tegenstribbelt zo snel mogelijk je algemene voorwaarden onder zijn neus duwen.

Ik probeerde soms wel wat, maar het was het vaak niet. Het matchte niet bij mij, het was stappen te ver of voelde opdringerig. Maar zo langzaamerhand won mijn eigenwijze kracht. Ik ging kijken naar wat anderen deden en dit vertalen naar MIJN manier. Zodat het wel natuurlijk ging, vanuit een flow en met plezier.

Daarnaast veranderde in mijn hoofd ook mijn bedrijfje voor erbij naar mijn onderneming waaruit ik mijzelf salaris ging betalen. Eerst €100 per maand. Nee daar kan ik niet van leven, maar daardoor werd wel duidelijk dat niet al mijn geld wat ik verdiende rechtstreeks terug ging.

Dit maakte ook dat ik mijzelf serieuzer ging nemen en ook meer naar buiten treden in plaats van op mijn instagram te wachten op een toevallige viavia aanvraag.

Ik denk niet dat voor dit artikel het nodig is dat ik mijn manier vertel. Het gaat uiteindelijk dat het jouw manier is!

Hoe zie jij jouw onderneming?

Ik kan er nog uren over doorschrijven, maar de belangrijkste les ik eigenlijk:

Toen ik mijn fotografiebedrijfje niet meer als erbij, een leuke toevallige inkomsten naast mijn loondienstbaan, maar als volledige en serieuze onderneming toen veranderde het.
In mijn hoofd, hoe ik vertelde op verjaardagen: Niet ik ben maatschappelijk werker maar in eerste instantie ik ben fotograaf en daarnaast werk ik nog in loondienst. Het verschil door mijn eigen onderneming en daardoor ook deels mijzelf op 1 te zetten maakte dat ik het heel anders uitsprak.

Hiernaar kon ik ook gaan handelen en juiste acties ondernemen.

Dus ook een stapeltje vragen aan jou, waar je eens rustig over na mag denken.

  • Hoe is het voor jou?
  • Heb je een uit de hand gelopen hobby of onderneming?
  • Neem jij jezelf en je onderneming serieus?
    Wat zou al een klein verschil maken?
  • Wanneer zou je het WEL een kans durven geven?
    Wat heb jij nodig voor een volgende stap?

De vooroordelen die je altijd tegen komt als startend creatief ondernemer

De wereld zit vol met vooroordelen en bewust én onbewust zal dit je beïnvloeden. Overtuigingen als “met fotografie kan je geen geld verdienen” “het is maar voor een paar gelukkigen weggelegd” “ik ben helemaal niet zo talentvol”. Herkenbaar?
Hier is de kans ook dat je ernaar gaat leven, dat dit de waarheid is.

Ik wil anderen inspireren.

In het begin van dit artikel schreef ik het al, ik coach creatieve ondernemers. Ik heb gemerkt wat voor verschil het maakt als je zelfverzekerder bent, echt durft te geloven in je onderneming én net iets meer structuur aanbrengt in de chaos. Mijn doel is dan ook: meer creatieve ondernemers stappen te durven zetten, durven te spelen in hun onderneming en zichzelf een oprechte kans geven.

Niet meer jezelf klein praten, wegcijferen en onzichtbaar zijn. Voor jezelf staan, met rust in je hoofd, enige structuur in je onderneming en daardoor ook een stuk meer succes.

Ik geloof niet in one size fits all en had gewild dat ik een coach had gehad die mij en mijn creatieve brein had begrepen. Die echt met me mee dacht, gelooft in multipassionate ondernemen en mij stap voor stap hielp.
Die had ik niet, maar nu ben ik die wel, voor jou.
Met nog steeds ook mijn creatieve bedrijf, want ik hoef niet te kiezen. Nouja enkel voor mijzelf 😊

Over mij

Mijn naam is Suzanne Boers en ik coach creatieve ondernemers om te ondernemen op hun eigen-wijze.

Mijn eigenwijsheid is ook de eigenschap die me kenmerkt. Het hoeft niet via de kadertjes. Sterker nog, wie heeft kaders bedacht?

Ik ben tijdens mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ook gestart met mijn fotografiebedrijf. Ik ben sociaal ingesteld en dacht, ondernemen dat is niks voor mij. En daardoor deed ik niet volledig waar ik blij van werd. Ik bleef hangen, deed het ernaast en vond het wel veilig voelen. Door dit te doorbreken kan je de stappen gaan maken die zorgen voor groei.

Groei voor jezelf én je onderneming!

In een persoonlijk traject leer ik jou je eigen drijfveren en talenten ontdekken en motiveer ik je om deze optimaal in te zetten.

Cadeautje voor jou! Tof dat je op zoek bent naar manieren om je onderneming te laten groeien. Ik heb een Creatief Werkdocument gemaakt, om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik denk dat het interessant voor je is! 

Download hier een gratis werkblad om met meer rust te kunnen ondernemen.