Als kunstenaar is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Dit helpt je niet alleen bij het maken van kunstwerken die aansluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep, maar ook bij het promoten van je werk. In deze blog leggen we uit waarom doelgroepbepaling belangrijk is en hoe je het als kunstenaar kunt doen.

Waarom is doelgroepbepaling belangrijk?

Doelgroepbepaling is belangrijk omdat het je helpt om je kunstwerken gericht te maken op de mensen die het meest geïnteresseerd zijn in jouw werk. Als je jouw doelgroep niet kent, is het lastig om je kunst te verkopen of om mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw werk. Door te weten wie je doelgroep is, kun je gerichter marketingactiviteiten uitvoeren, zoals het gebruik van de juiste hashtags op social media, het deelnemen aan relevante kunstbeurzen en het benaderen van specifieke galerieën.

Hoe bepaal je je doelgroep als kunstenaar?

  1. Analyseer je huidige klanten: Als je al kunst verkoopt, kijk dan naar wie jouw klanten zijn. Zijn er bepaalde leeftijdsgroepen, beroepsgroepen, of andere demografische kenmerken die vaak voorkomen onder jouw klanten?

  2. Kijk naar je eigen kunst: Analyseer je eigen kunst en kijk naar de thema’s, kleuren en stijlen die vaak terugkomen. Wie zou zich aangetrokken kunnen voelen tot deze elementen?

  3. Doe marktonderzoek: Doe onderzoek naar kunstliefhebbers en -kopers in het algemeen en kijk welke kenmerken ze gemeen hebben. Daarnaast kun je ook kijken naar wat jouw concurrenten doen en welke doelgroep zij aanspreken.

  4. Maak persona’s: Op basis van de informatie die je hebt verzameld, kun je persona’s maken. Persona’s zijn denkbeeldige personen die jouw ideale klanten vertegenwoordigen. Geef ze een naam, leeftijd, beroep, hobby’s en andere relevante kenmerken. Dit maakt het makkelijker om je doelgroep te visualiseren en gerichte marketingacties te bedenken.

Conclusie: Als kunstenaar is doelgroepbepaling essentieel om gericht te werken aan het aantrekken van klanten en het verkopen van je werk. Door je doelgroep te analyseren, kun je gerichter marketingactiviteiten uitvoeren en kun je kunstwerken maken die aansluiten bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Dit verhoogt niet alleen de kans op verkoop, maar zorgt er ook voor dat je als kunstenaar beter begrijpt voor wie je werkt en wat hen aantre

Cadeautje voor jou! Tof dat je op zoek bent naar manieren om je onderneming te laten groeien. Ik heb een Creatief Werkdocument gemaakt, om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik denk dat het interessant voor je is! 

Download hier een gratis werkblad om met meer rust te kunnen ondernemen.