Doelgroepbepaling Kunstenaar

Geplaatst door:
Suzanne Boers
apr 20, 2023

Als kunstenaar is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Dit helpt je niet alleen bij het maken van kunstwerken die aansluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep, maar ook bij het promoten van je werk. In deze blog leggen we uit waarom doelgroepbepaling belangrijk is en hoe je het als kunstenaar kunt doen.

Waarom is doelgroepbepaling belangrijk?

Doelgroepbepaling is belangrijk omdat het je helpt om je kunstwerken gericht te maken op de mensen die het meest geïnteresseerd zijn in jouw werk. Als je jouw doelgroep niet kent, is het lastig om je kunst te verkopen of om mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw werk. Door te weten wie je doelgroep is, kun je gerichter marketingactiviteiten uitvoeren, zoals het gebruik van de juiste hashtags op social media, het deelnemen aan relevante kunstbeurzen en het benaderen van specifieke galerieën.

Hoe bepaal je je doelgroep als kunstenaar?

1. Analyseer je huidige klanten

Als je al kunst verkoopt, kijk dan naar wie jouw klanten zijn. Zijn er bepaalde leeftijdsgroepen, beroepsgroepen, of andere demografische kenmerken die vaak voorkomen onder jouw klanten?

2. Kijk naar je eigen kunst

Analyseer je eigen kunst en kijk naar de thema’s, kleuren en stijlen die vaak terugkomen. Wie zou zich aangetrokken kunnen voelen tot deze elementen?

3. Doe marktonderzoek

Doe onderzoek naar kunstliefhebbers en -kopers in het algemeen en kijk welke kenmerken ze gemeen hebben. Daarnaast kun je ook kijken naar wat jouw concurrenten doen en welke doelgroep zij aanspreken.

4. Maak persona’s

Op basis van de informatie die je hebt verzameld, kun je persona’s maken. Persona’s zijn denkbeeldige personen die jouw ideale klanten vertegenwoordigen. Geef ze een naam, leeftijd, beroep, hobby’s en andere relevante kenmerken. Dit maakt het makkelijker om je doelgroep te visualiseren en gerichte marketingacties te bedenken.

Conclusie

Als kunstenaar is doelgroepbepaling essentieel om gericht te werken aan het aantrekken van klanten en het verkopen van je werk. Door je doelgroep te analyseren, kun je gerichter marketingactiviteiten uitvoeren en kun je kunstwerken maken die aansluiten bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Dit verhoogt niet alleen de kans op verkoop, maar zorgt er ook voor dat je als kunstenaar beter begrijpt voor wie je werkt en wat hen aantrekt.

Cadeautje voor jou!

Tof dat je op zoek bent naar manieren om je onderneming te laten groeien. Ik heb een Creatief Werkdocument gemaakt, om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik denk dat het interessant voor je is! 

Download hier een gratis werkblad om met meer rust te kunnen ondernemen.

Dit ben ik!

Enthousiast, fanatiek, doorzetter, proffesioneel en eerlijk. Mijn naam is Suzanne, woonachtig in Ridderkerk met mijn gezin. Een liefde voor taart, reizen, spelletjes en dieren. Plus mooie lichtinval, gezellige gesprekken en spontane acties.

Ontvang nieuwe tips in je inbox

Recente blogs

Storytelling inzetten voor je website

Je wil een website voor je onderneming omdat jij graag meer online aanwezig en zichtbaar wil zijn. Het is niet genoeg om alleen online te zijn. Het draait om de beleving van de bezoekers, en dat is waar storytelling in beeld komt. Net als een boek dat je vasthoudt...

Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat
Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat

De kunst van multipassionate ondernemen: een persoonlijke reis Multipassionate ondernemen is meerdere passies uitvoeren als ondernemer. Vaak hoor je “Doe 1 dinge en wordt daar goed in”maar dat is voor multipassionates geen optie. Je kan niet 1 ding doen. 2 zijn soms...

Tips voor een planning als creatief Ondernemer

Meer grip op je planning en to-dolijst Als creatieve ondernemer herken je dit ongetwijfeld. Je creativiteit komt op de raarste momenten naar boven en wanneer je het juist nodig hebt dan is het er niet. Terwijl je je weer helemaal uitleeft in je creatieve moment blijft...

Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers
Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers

Wie ben ik? Wellicht leuk om even kort voor te stellen, mijn naam is Suzanne en ik ben fotograaf. Daarnaast coach ik creatieve ondernemers om met hun heerlijk chaotische hoofd toch een succesvolle onderneming op te zetten. Ik fotografeeer nu zo’n jaar of 6 en eerst...