Zelfvertrouwen als ondernemer

Geplaatst door:
Suzanne Boers
nov 29, 2022

Met zelfvertrouwen ondernemen

Alle eerste stappen zijn eng. Dat hoef je mij niet te vertellen. Been there, lived it. En nog steeds. nog steeds is het spannend, maar geeft het ook kansen. Juist aan de rand van je comfortzone zit je groei. Ik neem je in deze post mee met hoe jij kan werken aan je (zelf) vertrouwen als ondernemer.

3x Praktische tips

1. Weet wat je doet

Onzekerheid komt vaak voor vanuit het niet weten. Het niet weten wat je doet, het twijfelen, het niet duidelijk hebben voor jezelf. En als dat zo is, dan ben je van het minste en geringste onzeker. Ik geef even twee voorbeelden:

  • Ik fotografeer vanalles, voor iedereen. De prijs komt nader overeen.
    (eigenlijk denk je, ik kijk wel even wat het wordt en als het goed genoeg is vraag ik er misschien geld voor.)
  • Ik ben een spontanee gezinsfotograaf. Ik vind het fantastisch om de band tussen het gezin op spelenderwijs vast te leggen. Een fotoshoot kost €200,-.
    Hiermee geef je duidelijk aan, dat je gezinnen vastlegt. Je prijs vast staat en ze ook weten dat het het spontane en speelse foto’s zijn.

Je doet misschien hetzelfde, maar het komt al anders over. Dit komt ook omdat je voor jezelf je werkwijze en prijs weet. Als mensen het te duur of te goedkoop vinden haken ze af, als ze statische portretten willen ook. Weet het voor jezelf en maak het voor jezelf duidelijk.

2. Durf te spelen

En soms op je bek te gaan. Doe eens een spontane actie. Doe eens iets wat je normaal niet zou doen. Ga daarin spelen. Zie het allemaal niet te serieus. En bekijk dan goed, hey wat werkt. Wat gaat je makkelijk af en wat is niet echt jouw ding? En soms mag je echt meer dan eens iets doen. Ik had het bijvoorbeeld met podcasten. Ik vond het doodeng en onwijs lastig. En ik zag op tegen nouja, alles. Maar juist door het op mijn manier te doen heb ik inmiddels 25 afleveringen. Je luistert hem hier.

Maar kijk eens voor jezelf, wat kan je eens anders doen? Je hoeft niet de massa te volgen.
Ik noem het zelf ‘Creatief op eigen wijze ondernemen’. Juist door eigenwijs zijn kom je verder en kan je je onderneming op je eigen manier runnen.

3. Maak een opscheplijstje en map

Waarschijnlijk zal dit voor wat weerstand zorgen. Je bent bescheiden, zegt niet snel dat je goed ergens in bent… en nu ga ik je uitdagen om het juist wel te doen. En een gelukje voor jou: Je hoeft het niet van de daken te schelen.

Maar ik wil dat je NU pen en papier pakt. 1 tot 10 onder elkaar opschrijft en vervolgens de redenen waarom iemand met jou zou moeten werken of voor jou zou moeten kiezen. Wat maakt jou goed in je werk, wat maakt je uniek. Ga echt 10 punten opschrijven. niet bij 7 stoppen. Ik wil dat je tot 10 gaat. Hoe dan ook.

Hang dit lijstje bijvoorbeeld bij je werkplek, op de koelkast of waar dan ook. Dat je hem regelmatig kan teruglezen.

Daarnaast, ga alle complimentjes verzamelen. Krijg je berichtjes op instagram? Een lief appje van je klant? Een toffe feedback? Verzamel ze allemaal in een mapje op bijv. je telefoon, waar je makkelijk bij kan en lekker in kan bladeren. Want echt. Je mag trots op jezelf zijn. Ga dit zijn. Dit zorgt ook voor groei in je bedrijf.

 

Groei in je zelfvertrouwen

Ik ben heel benieuwd wat je van deze tips vond. Ik hoop dat je hebt gevonden waar je naar op zoek was maar ik kan mij voorstellen dat je net niet helemaal hebt gevonden wat je zocht. Neem dan even contact met mij op, het snelste is een DM op instagram @suzanneboers.nl of een mailtje. Maar wil je gelijk verder groeien en echt op persoonlijk vlak ontwikkelen, dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn coachingstraject, hier lees je alles over.

 

Dit ben ik!

Enthousiast, fanatiek, doorzetter, proffesioneel en eerlijk. Mijn naam is Suzanne, woonachtig in Ridderkerk met mijn gezin. Een liefde voor taart, reizen, spelletjes en dieren. Plus mooie lichtinval, gezellige gesprekken en spontane acties.

Ontvang nieuwe tips in je inbox

Recente blogs

Storytelling inzetten voor je website

Je wil een website voor je onderneming omdat jij graag meer online aanwezig en zichtbaar wil zijn. Het is niet genoeg om alleen online te zijn. Het draait om de beleving van de bezoekers, en dat is waar storytelling in beeld komt. Net als een boek dat je vasthoudt...

Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat
Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat

De kunst van multipassionate ondernemen: een persoonlijke reis Multipassionate ondernemen is meerdere passies uitvoeren als ondernemer. Vaak hoor je “Doe 1 dinge en wordt daar goed in”maar dat is voor multipassionates geen optie. Je kan niet 1 ding doen. 2 zijn soms...

Tips voor een planning als creatief Ondernemer

Meer grip op je planning en to-dolijst Als creatieve ondernemer herken je dit ongetwijfeld. Je creativiteit komt op de raarste momenten naar boven en wanneer je het juist nodig hebt dan is het er niet. Terwijl je je weer helemaal uitleeft in je creatieve moment blijft...

Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers
Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers

Wie ben ik? Wellicht leuk om even kort voor te stellen, mijn naam is Suzanne en ik ben fotograaf. Daarnaast coach ik creatieve ondernemers om met hun heerlijk chaotische hoofd toch een succesvolle onderneming op te zetten. Ik fotografeeer nu zo’n jaar of 6 en eerst...