Vision board maken - workshop

Ontdek Je Toekomst: Een Stappenplan voor het Maken van een Effectief Vision Board

Een vision board is een krachtig hulpmiddel om je doelen en dromen visueel weer te geven.¬† Maar hoe maak je een visionboard nou? In deze blog neem ik je stap voor stap mee. Het lijkt veel, maar het valt mee ūüėČ
Veel ondernemers, maar ook individuele personen maken een vision board en ik kan mij voorstellen dat het bij jou ook kriebelt. Maar wat is een vision board nou eigenlijk? Een vision board is een overzichtsbord, waar je verlangens, dromen en behoeften samenkomen. Het helpt je niet alleen bij het defini√ęren van je ambities, maar fungeert ook als een dagelijkse herinnering aan de stappen die je moet zetten om je visie te realiseren.

Verschil Moodboard & Braindump

Om te beginnen zal ik even kort het verschil uitleggen tussen een vision board, een moodboard en een braindump. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze elk een unieke functie en doel. Een vision board richt zich op toekomstige doelen, een moodboard op het overbrengen van een bepaalde sfeer of thema, en een braindump op het vastleggen van willekeurige idee√ęn en informatie. Elk van deze tools heeft zijn eigen unieke waarde en kan worden aangepast aan individuele behoeften en doeleinden.

Even op een rij:

1)Een vision board maak je gericht op de toekomst.Het bevat afbeeldingen, woorden en quotes die symbool staan voor de doelen die je wilt bereiken. Het is een visueel hulpmiddel om je te inspireren en je te herinneren aan wat je wilt manifesteren in je leven.

2) Een moodboard helpt bij het communiceren van een bepaalde esthetiek of sfeer aan anderen, zoals bijvoorbeeld als je een fotoshoot boekt of je interieur wilt inrichten. Het is vaak gericht op 1 doel en een vision board is breder. Het bevat afbeeldingen, kleuren, texturen en andere elementen die samen een bepaalde stemming of uitstraling cre√ęren. Het kan worden gebruikt in ontwerpprojecten, zoals bij het ontwikkelen van een visuele stijl voor een website, een interieurontwerp of een modecollectie.

3) Een braindump wordt vaak gebruikt als een manier om creativiteit te stimuleren, taken te organiseren of gewoon om snel idee√ęn op papier te zetten voordat ze vergeten worden. Het kan in de vorm van een lijst, mindmap of gewoon willekeurige notities zijn. Het doel is om snel gedachten en informatie vast te leggen zonder je te concentreren op structuur of volgorde. Dit kan je bijvoorbeeld ook doen als vervolgstap op een vision board, je hebt dan je verlangens helder, maar hoe ga je dit waarmaken?

In de rest van deze blog ga ik dieper in op het proces van het maken van een vision board, met een gedetailleerd stappenplan. Indien je het fijn vindt kan je rekening houden met de 9 levensgebieden waarop een vision board betrekking kan hebben: gezondheid (zowel psyschisch, emotioneel als lichamelijk), carriere, overvloed(of rijkdom), reizen, familie, lifestyle, hobbys, kennis en liefde (inclusief zelfliefde).

Stap 0: Kom tot rust

Een vision board is niet iets wat je even snel tussendoor moet doen in een kwartiertje. Neem hier even de ruimte voor. Zorg dat je zelf rustig bent, dat kan bijvoorbeeld zijn door even te mediteren, eerst even rustig muziek te luisteren en andere afleidende factoren (urgente to-do’s, telefoons etc.) te verminderen. Wat werkt voor jou.

 

Stap 1: Materialen Verzamelen

Voordat je begint met het maken van je vision board, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen hebt. Dit omvat:

  • Een groot kartonnen bord of een stuk stevig papier: Dit vormt de basis van je vision board.
  • Tijdschriften en kranten: Blader door verschillende publicaties om afbeeldingen, teksten en quotes te vinden die resoneren met je doelen en dromen. Tijdschriften die hier fijn voor zijn zijn bijvoorbeeld de Flow en Happinez, maar de laatste keer gebruikte we ook een eigen huis & tuin, blad van de jumbo en consumentengids. Het thema van het tijdschrift maakt vaak niet zo uit omdat je eruit haalt wat bij jou resoneert.
  • Schaar en lijm: Om de gekozen elementen op je bord te bevestigen. Je kan natuurlijk ook washitape gebruiken
  • Markers, stiften en kleurpotloden: Hiermee kun je je vision board verder aanpassen en versieren. En stickers, stempels of waar je blij van wordt.

Stap 2: Elementen Kiezen

Neem de tijd om door de tijdschriften en kranten te bladeren en zoek naar afbeeldingen en woorden die een emotionele reactie bij je oproepen. Denk na over verschillende aspecten van je leven, zoals carrière, gezondheid, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Kies afbeeldingen en woorden die echt resoneren met jouw visie voor de toekomst. Je hoeft hier niet te moeilijk over te denken, vaak blijft je oog automatisch hangen op hetgeen wat nodig is. Als je het fijn vindt kan je een timer zetten zodat het afgebakend is, ik vind het fijn om dit lekker op mijn gemak te doen en neem hier gerust 45 min tot een uur de tijd voor.

Stap 3: Elementen Bij Elkaar Plakken

Nu je je selectie hebt gemaakt, is het tijd om je vision board samen te stellen. Knip de gekozen elementen uit en organiseer ze op je bord. Experimenteer met de lay-out en zorg ervoor dat de afbeeldingen en woorden harmonieus samenkomen. Plakde elementen vervolgens op hun plaats.

Stap 4: Evalueren met Een Ander

Deel je vision board met iemand die je vertrouwt, zoals een vriendin of bijvoorbeeld een coach. Vraag eerst wat hen opvalt, wellicht is dat wat anders dan je zelf zag. Dit is echt magisch vind ik. Vervolgens kan je uitleggen waarom je bepaalde elementen hebt gekozen en welke betekenis ze voor je hebben. Het delen van je visie met anderen kan nieuwe inzichten opleveren en je motivatie versterken. Ook geloof ik ergens wel, zodra je het uitspreekt, wordt het al een deel identiteit

Stap 5: Regelmatig Terugkijken en Intunen

Het maken van een vision board is slechts het begin. Om echt de vruchten van je inspanningen te plukken, is het belangrijk om regelmatig terug te kijken naar je bord. Je kan ervoor kiezen om je Vision Board strategisch ergens te plaatsen, ik heb hem bijvoorbeeld naast mijn computerscherm. Ik ken ook iemand die hem als telefoon achtergrond heeft. Je kan ook hem bijvoorbeeld bij een dagelijks meditatiemoment gebruiken.. Visualiseer je doelen alsof ze al zijn gerealiseerd en stem je af op de positieve energie die je visie uitstraalt.

Bonus Tip: Zet jezelf centraal

Dit vision board is van JOU. En dat is het deel wat ik nog niet heb behandeld in de uitleg hierboven. Bij het vision board draait het om wat voor jou goed voelt, niet over regels of wat anderen van je verwachten. Veel mensen om mij heen zijn zorgers, en die zorgen voor iedereen, behalve zichzelf. Daarom wil ik je aanraden, zet jezelf centraal. Het makkelijkste is om een foto van jezelf toe te voegen van een moment dat je gelukkig was, dat je je goed voelde of waar je meer van zou willen. You matter the most.

Cre√ęer een Digitale Versie

Uiteraard is het ook mogelijk om een digitaal vision board te maken. Gebruik hiervoor tools zoals Pinterest of Canva. Dit biedt flexibiliteit en maakt het gemakkelijker om afbeeldingen en inspiratie toe te voegen wanneer je maar wilt. Ik geef zelf nog altijd wel de voorkeur aan fysiek, om juist het lekker creatief zijn de ontspanning is voor de juiste vibe.

Conclusie

Het maken van een vision board is een creatief en inspirerend proces dat je kan helpen bij het duidelijk defini√ęren van je doelen en het aantrekken van positieve energie. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je een krachtig hulpmiddel cre√ęren dat je begeleidt op je reis naar succes. Dus verzamel je materialen, kies zorgvuldig je elementen, plak ze bij elkaar, deel je visie en blijf regelmatig intunen op je dromen. Je zult versteld staan van de impact die een eenvoudig vision board kan hebben op je leven. Enne, ik ben heel benieuwd naar je creatie. Stuur je mij een DM op instagram @suzanneboers.nl Let’s make some magic happen!

 

PS. ik ga de workshop Vision Boards maken dit jaar bij de Co-workplace the Villy in Rotterdam. Waarschijnlijk geef ik volgend jaar ook weer een workshop vision boards maken, stuur even een berichtje voor de actuele data! 

 

Over mij

Mijn naam is Suzanne Boers en ik coach creatieve ondernemers om te ondernemen op hun eigen-wijze.

Mijn eigenwijsheid is ook de eigenschap die me kenmerkt. Het hoeft niet via de kadertjes. Sterker nog, wie heeft kaders bedacht?

Ik ben tijdens mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ook gestart met mijn fotografiebedrijf. Ik ben sociaal ingesteld en dacht, ondernemen dat is niks voor mij. En daardoor deed ik niet volledig waar ik blij van werd. Ik bleef hangen, deed het ernaast en vond het wel veilig voelen. Door dit te doorbreken kan je de stappen gaan maken die zorgen voor groei.

Groei voor jezelf én je onderneming!

In een persoonlijk traject leer ik jou je eigen drijfveren en talenten ontdekken en motiveer ik je om deze optimaal in te zetten.

Cadeautje voor jou! Tof dat je op zoek bent naar manieren om je onderneming te laten groeien. Ik heb een Creatief Werkdocument gemaakt, om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik denk dat het interessant voor je is! 

Download hier een gratis werkblad om met meer rust te kunnen ondernemen.