Webshop starten als creatieve ondernemer

Geplaatst door:
Suzanne Boers
dec 14, 2023

Als jij een creatieve maker bent, kan het zijn dat je opgegeven moment jouw werk wilt gaan verkopen. Misschien digitaal, misschien fysiek. Afhankelijk van wat je maakt. Een webshop kan hiervoor een oplossing zijn.
Je kan op diverse manieren webshops bouwen, daar ga ik nu niet uitgebreid op in maar overweeg even om het in eigen beheer op te zetten, dit is vaak het goedkoopste qua kosten. Te verkopen via een platform zoals etsy, hier betaal je wel een commissie maar het voordeel is dat het volledig is ingericht. Of verkopen via een platform als bijvoorbeeld bol.com of amazon.com. Hier betaal je ook wel weer commisies maar het scheelt je ook veel werk.

5 tips voor je eigen webshop als creatieveling

Ik zet 5 tips die ik wil je aanraden als je begint met een webshop op een rij. Probeer zelf de vertaalslag te maken, je kan je wellicht voorstellen dat als jij een online fotografietraining verkoopt er andere punten van toepassing zijn dan bij canva templates, armbanden of gehaakte truien. Als je een keer 1-1 wil sparren ben je welkom voor een gratis kennismaking met mij, dan denk ik even mee en hoe we dit voor jou kunnen uitwerken.

1. Consistente Branding: Een Visuele Identiteit Die Stráált

Veel mensen zijn visueel ingesteld en jouw branding is dus het eerste wat opvalt en wat wellicht herkenbaar is. Mijn logo bovenin zal je denk ik niet snel vergeten of wel? Begin met het vormgeven van je branding, hiervoor kan je ook een expert inhuren. Ik raad je wel aan om al in het begin met kleurenpalettes en hetzelfde lettertype te werken, dit ziet er mooier en strakker uit.

2. Goede afbeeldingen

Het volgende punt is ook visueel en zeker als fotograaf maar ook als consument vind ik dit enorm belangrijk. Zorg voor goede afbeeldingen die je verhaal vertellen. Overweeg het gebruik van diverse foto’s, van gedetailleerde close-ups tot lifestyle-beelden die de producten in een realistische context tonen.

3. Eenvoudige Navigatie: Wegwijs in Stijl

Een webshop moet intuïtief en gemakkelijk te navigeren zijn. Minimalistisch ontwerp met duidelijke call-to-action knoppen verzekert een soepele gebruikerservaring. Bezoekers moeten moeiteloos door jouw site kunnen bewegen, en ze moeten snel vinden wat ze zoeken. Dit geldt natuurlijk vooral als je je webshop in eigen beheer bouwt of met hulp van een webbouwer. Een makkelijke tip is om door bijvoorbeeld familie en vrienden het eens te laten testen. Snappen zij hoe zij een product kunnen bestellen?

4. Vertel Een Verhaal: De Menselijke Connectie

Gebruik storytelling om de menselijke kant van jouw onderneming te belichten. Vertel het verhaal achter de creatie van jouw producten, de inspiratie en de passie die erachter schuilgaat. Een persoonlijk verhaal creëert niet alleen betrokkenheid, maar het geeft jouw klanten ook het gevoel deel uit te maken van iets bijzonders. Zeker als kleinere ondernemer kan je hiermee meer mensen trekken. Dit kan je ook toepassen op social media, zoals bijvoorbeeld instagram of tiktok.

5. Seizoensgebonden Updates: Frisheid in Elk Seizoen

Houd jouw webshop dynamisch en relevant met seizoensgebonden updates. Overweeg speciale aanbiedingen, nieuwe collecties of thematische aanpassingen aan jouw site. Dit toont aan dat jouw onderneming actief is en zich aanpast aan de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Je kan bijvoorbeeld denken aan een kerstspecial of juist een zomers wegdroom actie.

Zorg dat je vindbaar bent

En een laatste algemenere tip, ik zie vaak de vindbaarheid die het probleem is, zowel op Etsy, Bol.com of je eigen site is het belangrijk om je te verdiepen in je vindbaarheid. Je kan bijvoorbeeld werken met SEO, partners of affiliates en natuurlijk Social Media. Voor sommige producten kan het ook fijn zijn om op lokale markten te staan.

Wil je meer weten over hoe je een creatief bedrijf opbouwt? Dan is mijn training, de Creatieve Roadmap wellicht wat voor je.

Cadeautje voor jou!

Tof dat je op zoek bent naar manieren om je onderneming te laten groeien. Ik heb een Creatief Werkdocument gemaakt, om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik denk dat het interessant voor je is! 

Download hier een gratis werkblad om met meer rust te kunnen ondernemen.

Dit ben ik!

Enthousiast, fanatiek, doorzetter, proffesioneel en eerlijk. Mijn naam is Suzanne, woonachtig in Ridderkerk met mijn gezin. Een liefde voor taart, reizen, spelletjes en dieren. Plus mooie lichtinval, gezellige gesprekken en spontane acties.

Ontvang nieuwe tips in je inbox

Recente blogs

Storytelling inzetten voor je website

Je wil een website voor je onderneming omdat jij graag meer online aanwezig en zichtbaar wil zijn. Het is niet genoeg om alleen online te zijn. Het draait om de beleving van de bezoekers, en dat is waar storytelling in beeld komt. Net als een boek dat je vasthoudt...

Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat
Multipassionate ondernemen – hoe doe je dat

De kunst van multipassionate ondernemen: een persoonlijke reis Multipassionate ondernemen is meerdere passies uitvoeren als ondernemer. Vaak hoor je “Doe 1 dinge en wordt daar goed in”maar dat is voor multipassionates geen optie. Je kan niet 1 ding doen. 2 zijn soms...

Tips voor een planning als creatief Ondernemer

Meer grip op je planning en to-dolijst Als creatieve ondernemer herken je dit ongetwijfeld. Je creativiteit komt op de raarste momenten naar boven en wanneer je het juist nodig hebt dan is het er niet. Terwijl je je weer helemaal uitleeft in je creatieve moment blijft...

Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers
Van hobby naar werk als fotograaf – Suzanne Boers

Wie ben ik? Wellicht leuk om even kort voor te stellen, mijn naam is Suzanne en ik ben fotograaf. Daarnaast coach ik creatieve ondernemers om met hun heerlijk chaotische hoofd toch een succesvolle onderneming op te zetten. Ik fotografeeer nu zo’n jaar of 6 en eerst...